Alkohol - kontrol og coping

Sundhedsstyrels fraråder ikke alkohol, men kommer med sundhedsbaserede anbefalinger

Få en snak om alkohol - vaner og uvaner

Forstå coping – prøv selv!

Tænk på en du kender, som måske har et alkoholproblem. Spørg dig selv: Hvad bruger vedkommende alkohol til? Er der vanskelige følelser som skal dulmes / overdøves / fortrænges? Så er du allerede i gang med at undersøge begrebet “coping drinking” og  i gang med at undersøge, om der er bagvedliggende årsager til uhensigtsmæssigt alkoholforbrug.

 

 Alkohol – kontrol og coping!

Alkohol er en del af vores kultur, men ikke alle har et problemfrit forhold til det.

Har du styr på det? Hvad bruger du det til? Hvilken funktion har det? Hvad “hjælper” det med?

Undersøgelser viser (bl.a. nogle jeg selv har lavet på ph.d.-niveau), at der er signifikante  sammenhænge imellem motiver til at drikke (drinking motives), og på, om man får et problematisk forhold til alkohol.

Mennesker drikker af forskellige grunde, og forståelse af disse motiver kan spille en central rolle i forebyggelse og behandling af alkoholrelaterede problemer.

Coping Drinking – imod belastning, stress, depression, ensomhed – m.m.

Coping-motivet til at drikke, er uden sammenligning det motiv som kan sættes i forbindelse med langt størstedelen af problematiske drikkemønstre. Dette motiv til at drikke kan i begyndelsen synes at være en tilsyneladende harmløs metode til at slappe af eller håndtere stress. Men overgangen til “selvmedicinering” er glidende, og når man drikker for at håndtere angst, depression, ensomhed, lavt selvværd m.m., så bør man være på vagt. Uden en klar forståelse af de underliggende årsager og sammenhænge, kan det være op at bakke at ændre sit alkoholforbrug i den retning man ønsker.

Psykologi og indsigt

De psykologiske faktorer har afgørende betydning, længe før den fysiske afhængighed indtræder. Og får man ikke ændret og bearbejdet disse, står man til at genspille og gentage forløbet, selvom man er lykkedes med at blive ædru. Derfor er det vigtigt, at der tilføres psykologisk forståelse af mønstre og sammenhænge, for på den måde få sat en stopper for eventuelle gentagelser og tilbagefald.

 

4 motiver til at drikke: 

  1. Socialt motiv: Dette motiv handler om at drikke alkohol for at forbedre sociale interaktioner. Det kan omfatte at drikke for at føle sig mere selvsikker og åben i sociale situationer, eller for at passe ind i en gruppe.

  2. Forstærkningsmotiv: Her drikker personen for at forbedre positive følelser eller forstærke en god oplevelse. Det kan være at drikke for at fejre en begivenhed eller for at forhøje et allerede godt humør.

  3. Copingmotiv: Dette motiv er når en person drikker for at håndtere negative følelser eller for at undslippe fra stress og problemer. Det kan omfatte at drikke for at dæmpe angst, tristhed eller for at undgå at tænke på personlige problemer. Dette motiv er ofte anset som det farligste, da det kan føre til afhængighed og negative konsekvenser for den mentale sundhed, hvis alkohol bruges som en primær copingmekanisme.

  4. Konformitetsmotiv: Her drikker personen for at undgå social afvisning eller for at opfylde forventningerne fra andre. Det kan være drikke pres fra venner eller det sociale miljø.

Blandt disse motiver, anses copingmotivet som det mest problematiske og potentielt farlige. Når alkohol bruges som en primær metode til at håndtere negative følelser, kan det føre til et usundt afhængighedsforhold. Dette er især kritisk, da det ikke adresserer de underliggende årsager til de negative følelser, og kan forværre de psykiske helbredstilstande over tid. Copingmotivet er tæt knyttet til større risiko for at udvikle alkoholmisbrug og andre relaterede sundhedsproblemer. 

 

 

Selvforståelse

Selvforståelse og selvværd har det næsten altid dårligt, under og efter besværligheder med alkohol. At arbejde med at definere hvem man er, er vigtigt. Der er stor forskel på at “være et problem” og at “have / have haft et problem”.

Komorbiditet

Ofte spiller forskellige tilstande og forstyrrelser en rolle i forhold til hvordan vaner og uvaner udvikler sig. Det gælder f.eks. i forhold til angst og depression, men også i forhold til mere stationære tilstande som autisme og ADHD. Og naturligvis vil et uhensigtsmæssigt forbrug af alkohol have en negativ indflydelse på parforhold, familie, m.m.

Alkohol - kontrol og coping psykolog samtaler
Alkohol - kontrol og coping flaskecontainer

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til alkohol er primært rettet mod folkesundhed. De fokuserer på at begrænse sundhedsrisiciene ved alkoholforbrug og fremme generel sundhed blandt befolkningen. Dette omfatter retningslinjer for sikker alkoholforbrug for at reducere risikoen for udvikling af kroniske sygdomme og andre negative sundhedsmæssige konsekvenser. Selvom anbefalingerne også kan påvirke forebyggelse af afhængighed, er hovedformålet at adressere de bredere sundhedsmæssige implikationer af alkoholforbrug.

10-4 anbefaling fra 2023:

Både mænd og kvinder anbefales af sundhedsmæssige årsager maksimalt at drikke 10 genstande om ugen.
Det anbefales, at forbruget fordeles, således at man ikke overstiger 4 genstande samme dag.
 

Hvornår er man alkoholiker?

Der er ikke en specifik mængde alkohol, man skal drikke dagligt for at blive betegnet som alkoholiker. Alkoholisme, eller alkoholafhængighed, er karakteriseret ved et mønster af alkoholforbrug, der fører til væsentlige problemer eller nød. Det inkluderer ofte en stærk trang til alkohol, vanskeligheder med at kontrollere forbruget, fortsat brug på trods af negative konsekvenser, større prioritet til alkohol over andre aktiviteter og relationer, samt fysiske abstinenssymptomer ved ophør eller reduktion af alkoholforbruget.

Diagnosen af alkoholafhængighed baseres på en række adfærdskriterier snarere end den præcise mængde alkohol indtaget. Hvis du er bekymret for dig selv eller en andens alkoholforbrug, kan det være en god idé at tale med en sundhedsprofessionel for rådgivning og mulige behandlingstilbud.

Link til Sundhedsstyreksens anbefalinger: 

Link til Hjerteforeningen om alkohol: 

Mine forudsætninger

Med mange års erfaring i behandling af alkoholproblemer, har jeg gennemgået efteruddannelser og skrevet artikler på PH.D.-niveau om sammenhængen mellem personlighed, psykologi og afhængighed. Mine erfaringer spænder fra rusmiddelbehandling og psykiatri til privat praksis, og jeg har superviseret behandlere i rusmiddelcentre i en årerække.
Lidt mere om mig her:

Kontakt:

61266669  

Skriv:

Tilbage til forsiden

post@kajpsykolog.dk

 

 

Priser:

Individuelle samtaler: kr. 1000

Pakker med 6 samtaler: kr. 4.800.

Som medlem af “Danmark” er der mulighed for tilskud. Jeg accepterer henvisninger fra forsikringsselskaber som Tryg, Nordic, Dania, Pensam.